Infúziós pumpa felhasználói felületének prototípus tervezése használhatósági tesztelésre, modellvezérelt szemlélettel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Új termék fejlesztése során fontos a cégeknek, hogy az minél előbb piacra kerüljön, ám ez mégse menjen a minőség rovására. Előbbinek egy lehetséges megoldása biztosan van: a tesztelési fázisnak már a fejlesztés alatt el kell kezdődnie. Általában kevesebb kiadással jár a kis változtatások implementálása, mint egy alapos újratervezés, így egyre több vállalat használja ezt a módszert a termék minőségének javítására. A szoftverfejlesztés területén sokféle tesztet lehet előzetesen végezni, egy közülük a használhatósági tesztelés.

Felhasználói felületek esetén a fejlesztés célja, hogy az azt használó operátor elégedettsége magas legyen és a terméket könnyen lehessen haszálni, akár minimális háttértudás ismeretében is. Ennek felmérésére a már előbb említett használhatósági teszteket szokták alkalmazni (angol terminológiával: usability test). A szakirodalom kétféle használhatósági tesztet különböztet meg: a formatív és a szummatív tesztet. Míg utóbbi során a termék végleges tesztelésére kerül sor, előbbi felhasználható már a fejlesztés korai fázisaiban is. A formatív tesztek segítségével elérhető, hogy a felhasználói felület minőségéről időben kapjanak visszajelzést a fejlesztők, ezzel is rövidítve az esetleges újratervezéshez, átformázáshoz szükséges időt.

Feladatom volt egy olyan felhasználói felület prototípusának elkészítése, mely segítségével formatív használhatósági teszteket lehet végezni. Mindemellett fontos volt, hogy a már meglévő fejlesztői környezetet használjam, ezzel is felfedezve a működését, esetleges hiányosságait.

Munkám elvégzéséhez először szükség volt a már meglévő keretrendszer megismerésére; ennek során tudásra tettem szert a modellező nyelvek és szoftver modellek világában. Ez szükséges volt ahhoz, hogy a fejlesztés alatt álló domain specifikus nyelv használatával el tudjam készíteni a képernyők statikus implementációját. Hiányosságok esetén a megfelelő funkciók bővítésére ötletet is adtam, mely később implementálásra került. Ezek után igyekeztem tudásomat bővíteni a Java-alapú keretrendszer részleteivel. A képernyők dinamikus szimulációjának implementálásához szükség volt egy script nyelv kiválasztására, melyet a megfelelő szempontrendszer szerint tettem meg. Utóbbi elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a képernyők közti navigáció, az adatkötések megvalósítása, illetve az applikáció szimulálása érdekében az Xtext alapú nyelvtanból generált Java modell-osztályokra írjak scripteket.

Dolgozatom lezárásaként készítettem egy dokumentációt a felhasználói felület prototípusáról, mely segítséget nyújt majd a gyors GUI fejlesztésében és a ráépülő használhatósági tesztek során. Mindemellett elkészült egy szimuláció, mely képes futtatni egy alap infúziós kezelést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.