Ingatlan kereső és hirdető rendszer Android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években ugrásszerűen fejlődött a mobil készülékek piaca, az Android operációs rendszer széleskörű elterjedésével pedig megnyílt a kereslet a kifejezetten mobiltelefonokra fejlesztett alkalmazások iránt. Az ilyen egyedi szoftvereknek az egyik fő bázisát a kliensalkalmazások jelentik, mivel használatuk során a szükséges erőforrások nagy részét a távoli szerver adja, így feladatuk kimerül az adatok feldolgozásában és látványos megjelenítésében.

Jelen dolgozatomban egy ilyen rendszer kifejlesztését vezetem végig, ami a legfrissebb alkalmazásfejlesztési technológiákat felhasználva valósítja meg ingatlan hirdetések kezelését és keresését. Elsőként megvizsgálom a jelenlegi online hirdetőportálokat, és felmérem, hogy a már létező alkalmazások milyen funkcionalitással bírnak, ezek közül megpróbálom megkeresni azokat, amikre egy általános felhasználónak szüksége lehet. Az így összegyűjtött információk alapján megtervezem a saját megoldásomat a feladat különböző részeire, és meghatározom a megvalósításukra leginkább alkalmas technológiákat. Ezt követően implementálom az egyes részeket, külön figyelmet fordítva arra, hogy az egyes részegységek önállóan is képesek legyenek működni, valamint lehetőséget biztosítsanak a későbbi fejlesztésekhez. Ezután összefoglalom a kész rendszer működését, és ellenőrzöm, hogy megfelel-e azoknak a követelményeknek, amiket vele szemben támasztottam. Végül megjelölöm, hogy milyen további fejlesztési lehetőségek vannak még az elképzelésben.

A rendszer alapja a szerver, amely lehetővé teszi a kliensek számára az adatbázissal való kommunikációt. Ezt egy JAVA nyelven a Spring Framework Web MVC-t használó program valósítja meg, ami egy REST API felületet biztosít az adatok kezelésére.

A rendszer másik oldala egy JAVA nyelven írt szoftver, amely Google Android eszközökön fut. Ez az alkalmazás valósítja meg a szerverrel történő kommunikációt, amely egy központi adatbázisból éri el a kívánt adatokat. Ez a kliensprogram képes a felhasználók számára megjeleníteni a rendszerben szereplőhirdetéseket, azokat el tudják menteni a kedvenceik közé, valamint képesek új hirdetések feladására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.