Ingatlanpiaci árbecslés adatbányászati eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ketskeméty László
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

Az adatbányászat elmúlt évtizedben történt megjelenése lehetővé tette, hogy az üzleti, a mérnöki, és a tudományos életben egyre hatékonyabban támaszkodhassunk a hihetetlen sebességgel felhalmozódó adatainkra. Az adatbányászat ugyanis egy olyan döntéstámogató folyamat, amely érvényes, hasznos, előzőleg nem ismert, tömör információt tár fel nagy adatbázisokból. A rejtett összefüggések feltárása mellett kiemelendő, hogy az adatbányászat eszköztárával bizonyos szakértői döntések gyakran automatizálhatók, amivel nemcsak emberi erőforrás takarítható meg, hanem felgyorsítható az adott üzleti, illetve technológiai folyamat is.

A dolgozatban egy ingatlanpiaci adatbázist fogok felépíteni nyers adatokból, majd elemezni adatbányászati módszerekkel, az SPSS Modeler 14.1 adatbányászati szoftver használatával. Az elemzés célja egy olyan modell konstruálása, mely hatékonyan képes előrejelzést adni egy ingatlan négyzetméterenkénti eladási árára.

A téma legfőbb érdekessége és bonyolultsága is egyben a célváltozó természetéből adódik, mely folytonos típusú, ezzel számtalan problémát és kérdést vet fel. Az egyik ilyen kérdés, hogy mikor számít a modell jónak, hatékonynak?

A dolgozat első fejezeteiben bemutatom az elemzés során használt szoftver működését. Ismertetem az adatbázist magát, illetve annak felépítését, melyen az elemzést végeztem, valamint az adattisztítás folyamatát a rendelkezésemre álló adatokon. A dolgozatom második felében bemutatom a modellezés során alkalmazandó algoritmusokat, majd megalkotom a modelleket. A modellek hatékonyságának és pontosságának feltérképezésére több szempontból is összehasonlítom azokat. Végül összefoglalom az eredményeket, mely alapján kiválasztom a legjobb módszert, mellyel a feladat, az eladási ár előrejelzése végrehajtható, valamint kitérek ennek – esetleges – későbbi felhasználási lehetőségeire is.

2010. júliusában a dolgozatról, illetve az elért eredményekről előadást tartottam az „SPSS Nyári egyetem 2010” konferencián, Veszprémben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.