Innovatív mobil zenei oktatóalkalmazás biofeedback használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Kutatások bizonyították, hogy a gépi tanulás során használt megerősítéses modell a való életben is jól használható, mivel a gépekhez hasonlóan az emberi agy is képes a visszacsatolások alapján az egyre hatákonyabb tanulásra. Az interaktív mobil oktatóalkalmazás ezen az innovatív elven kívánja a felhasználókat hangszeres zenére oktatni egy három elemből álló rendszer segítségével. Az mobil alkalmazáshoz MIDI interfészen keresztül csatlakozik a megismerni kívánt hangszer. A tanulási metódust nem befolyásolja a hangszerválasztás: fúvós, billentyűs és húros hangszerek egyaránt támogatottak. A visszacsatolás a játékos aktivitását mérő külső eszközök (EEG ill. EKG) segítségével valósul meg, mely méri a tanulási folyamat hatékonyságát, így a gyakorlás a felhasználó igényeihez igazítható, és tovább növelhető. A felhasználó különböző leckéket old meg, miközben a teljesítménye és a mért biometrikus adatok alapján az alkalmazás a feladatok nehézségét a felhasználóhoz igazítja és az eredményeket folyamatosan jutalmazza. Ennek célja, hogy a felhasználó az aktuális állapotához adaptálódva folyamatosan jó élménynek érezze a feladatokat, sikerélménye legyen.

A személyre szabott tanulási folyamat és a sikerélmény hatására termelődő dopamin hozzájárul a hatékony tanuláshoz a jutalommal motivált viselkedés ösztönzése révén. A dopamin egy egészséges emberben segíti a tanulást, a

tanulásra fordított időt pedig kevesebbnek érezteti. A felhasználók az ilyen programokat

nem csak szívesebben használják, de nagyobb eséllyel lesznek visszatérő felhasználók is. Ezenkívül az alkalmazás közösségi integrációja a felhasználók versenyszellemére hat, vissza-visszatérve egyre mélyebben sajátítják el a tananyagot.

A projekt célja, hogy a különböző intézményekkel együttműködve történő, párhuzamosan folyó kutatás számára mobil és tablet alkalmazásokkal bizonyítsa az oktatás hatékonyságának növelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.