Integrációs tesztkörnyezet autóipari vezérlőegységek kalibrációjához

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom témája egy olyan integrációs tesztkörnyezet fejlesztése volt, amely automatizált módon képes autóipari vezérlőegységek kalibrációjára és belső állapotának, jeleinek mérésére. Az elkészített szoftver a széles körben elterjedt XCP (Universal Measurement and Calibration Protocol) protokollt alkalmazza, amely szabványos leírást biztosít különböző típusú kommunikációs csatornákon egy kalibrációs és mérési kapcsolat felépítésére a tesztelendő egység és a felhasználó között, továbbá definiál egy szabványos parancskészletet a mérési és kalibrációs folyamatok elvégzésére. A tesztkörnyezet segítségével kiválthatóak a manuálisan végzett mérési és kalibrációs eljárások, ezzel jelentősen lerövidítve a fejlesztéshez szükséges időt a regressziós tesztek automatizálásával.

A XCP szabványt mélyrehatóan vizsgáltam és megismerkedtem a gyakorlatban használt kalibrációs módszerekkel. A szakdolgozat részét képezi emellett az iparban jelenleg legelterjedtebben használt fejlesztői eszközök bemutatása: a CANape és az INCA szoftverek alapvető funkciói, valamint hátrányai.

A Java nyelven implementált keretrendszer átfogó támogatást nyújt komplex tesztek megírásához, illetve futtatásához, továbbá lehetőség biztosít a vezérlőegységek összekapcsolására a tesztkörnyezettel CAN buszt vagy Ethernet kapcsolatot használva egyszerű, felhasználóbarát módon. A feladat során több teszt implementálásra került, melyek akár jövőbeli példaként, akár valós felhasználásban is alkalmazhatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.