Integrált equalizer tervezése CMOS technológián

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bognár György
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A diplomaterv keretében egy integrált analóg CMOS equalizer (EQ) tervezését tűztem ki célul. A tervezést részletes irodalomkutatás előzte meg, melynek motivációja az equalizerekkel kapcsolatos fogalmak és jellemzők megismerése volt.

A dolgozat első részében az irodalomkutatást követően ismertetem a kiválasztott EQ struktúra felépítését, melynek egyik fő alkotóeleme a soros rezgőkör, ami az EQ sávos átviteléért felel. A soros rezgőkört alkotó elemek közül az ellenállás és a kapacitás megvalósítható integrált áramkörökben, az induktivitás azonban csak nagyon kis értékű lehet, és rossz paraméterekkel rendelkezik, ezért szimulált induktivitással szokták helyettesíteni. Ezek olyan ellenállást, kapacitást és műveleti erősítőt tartalmazó áramkörök, melyek a kapacitív impedanciát girátor segítségével alakítják át induktívvá. A gyakorlatban leginkább használt megvalósításokat be is mutatom.

Ezt követően az EQ áramkör vizsgálatát ismertetem a dolgozatban. A kiválasztott EQ struktúra több műveleti erősítőt is tartalmaz, ezért fontos meghatározni, hogy az egyes erősítőknek milyen paraméterekkel kell rendelkeznie. Az EQ áramkört ehhez ideális és modell műveleti erősítővel vizsgáltam. Ezek során kiemelt szerepet játszott az EQ átvitele és zaja, a sávok erősítésének állíthatósága, valamint a műveleti erősítők nyílt hurkú erősítése, zaja, sávszélessége és kimeneti meghajtó-képessége.

A diplomamunka lépésről lépésre mutatja be a műveleti erősítő tervezését, valamint az egész EQ áramkör méretezését. A tervezés lépései során megvizsgáltam a megoldási lehetőségeket, megindokoltam a választott megoldást, végül szimulációval ellenőriztem annak helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.