Integrált fejlesztőkörnyezet készítése modelltranszformációs rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ujhelyi Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság a szoftverfejlesztés során jellemzően többféle eszközt, és gyakran több nyelvet használunk párhuzamosan. Annak érdekében, hogy ezeket az eszközöket kényelmesen egymás mellett lehessen használni, szükséges, hogy a grafikus felületük egy fejlesztőkörnyezetben integráltan jelenjenek meg, melyen keresztül a felhasználó adatokat vihet be, olvashat ki, vagy módosíthat.

Az integrált megjelenítés érdekében fontos szempont, hogy a fejlesztő számára egységes formában, konzisztens módon jelenjenek meg az információk és beavatkozási lehetőségek. Az együttműködés egyik módja, hogy az eszközöket beépülő modulként telepítjük egy bővíthető fejlesztőeszközbe, és ekkor a grafikus felületet is elemenként lehet felépíteni.

Az Eclipse egy ilyen, nyílt fejlesztőeszköz, amelyben sokféle egyéb eszközt valósítottak már meg. Az egységes megjelenés érdekében a grafikus felülettel kapcsolatos elvárásokat részben ajánlásokként, részben mintákat adva fogalmazzák meg.

A dolgozatban azt vizsgálom, hogy a Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszéken fejlesztett VIATRA2 modelltranszformációs keretrendszer Eclipse alapú grafikus felülete mennyire felel meg az előzetes elvárásoknak, mennyire hasonló további Eclipse alapú fejlesztőkörnyezetekhez.

Munkám során két ilyen fejlesztőkörnyezet példáján keresztül ismertetem (Java, és Android környezet) az elvárt viselkedést, és összevetem ezeket a VIATRA2 meglevő grafikus felületével.

A vizsgálat eredményeként javaslatokat teszek, melyekkel a VIATRA2 meglévő grafikus felületének módosítása, részben átalakítása után az sokkal konzisztensebben illeszkedik majd az Eclipse környezetbe, így segítve a vele folytatott munkát.

A javaslatok alapján készítek egy bővítményt, amely a VIATRA2 transzformációs projektjeit az Eclipse alapú fejlesztőeszközökben megszokott módon jeleníti meg, és kihasználja a rendszer által nyújtott szolgáltatásokat a fájlok kezelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.