Inteligens otthon megvalósítása PLC-s vezérléssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre gyakoribb megoldás a lakásban található kényelmi illetve létszükséges eszközök automatikus vezérlése. A költséghatékonyság és kényelem szempontjából is jó megoldás a lakás bizonyos funkcióinak automatikus vezérlése. Ilyen funkciók közé tartozik a lakás világítása, a lakás hőmérséklet szabályozása, a nyílászárók állapotának állítása, a biztonsági funkciók ellátása akár helyben, akár távoli vezérlés alapján.

Ezen funkciók automatizálására napjainkban is léteznek megoldások, viszont ezekre jellemző a túlzott összetettség, és magas ár. Egy kisebb lakás automatizálásához elegendő lehet egy PLC által vezérelt automatizálási rendszer, amely a kevesebb funkciót megfizethetőbb áron biztosítja.

A dolgozatom során ki fogok térni az intelligens otthon megvalósításának napjainkban legjellemzőbb megoldásaira, annak érdekében, hogy a PLC-s megvalósítás után következtetést tudjak levonni a két lehetőség költséghatékonyságával kapcsolatban.

A megvalósítás során a tanszéki labor eszközeit használva összeállítok egy mintahálózatot egy központi logikai egység és a szimulációra szolgáló eszközök felhasználásával.

Központi vezérlő egységként a Schneider Electric Zelio típusú PLC eszközét fogom használni, valamint azt fogom bővíteni a felmerülő igényeknek megfelelően.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.