Intelligens Peltier termosztát tervezése félvezető eszközök minősítéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Péter Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az elektronikai iparban a félvezető eszközök termikus tesztelése egyre fontosabbá válik. Az ilyen jellegű mérésekhez szükséges egy termosztát használata. Dolgozatomban leírom egy ilyen célra tervezett termosztát tervezését és megvalósítását. A termosztát 4 db. Peltier elemes beavatkozóval, és 5 db. hőellenállásos hőmérsékletmérő szenzorral rendelkezik. A termosztát több hardveregységet tartalmaz, többek között a Peltier elemek meghajtását végző kapcsolóüzemű tápegységet, és a hőmérsékletszenzorok kiolvasó áramkörét. A termosztáthoz készült egy mérőkártya is, mely képes egy dióda karakterisztikáját felvenni. A teljes rendszer képes automatizált teszteket végezni, különböző hőmérsékleteken, különböző áramok mellett eszközfeszültséget mérni.

Összefoglalom a tervezést megelőző irodalomkutatás eredményeit, a felhasznált működési elveket. Leírom a PID szabályozás, a kapcsolóüzemű tápegységek, és a hőmérsékletmérés elméleti alapjait.

Leírom a termosztát egyes részegységeinek jellemzőit, működését. Az általam tervezett hardver részegységek tervezési lépéseit, és eredményeit is közlöm. Leírom a termosztátot vezérlő mikrokontrollerek programjának fejlesztését, és a használt szoftver megoldásokat.

A termosztát hőmérséklet szabályozását, és a létrehozott automatikus mérést tesztekkel ellenőriztem. Dolgozatom végén az eredményeket összehasonlítom, és értékelem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.