Intelligens adatmegjelenítés a MONDO-SAM keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Ákos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre inkább előtérbe kerül az alkalmazások teljesítményének vizsgálata, mely segítségével képet kaphatunk annak viselkedéséről, különböző körülmények között. Ez a folyamat elengedhetetlen a hosszútávon piacon lévő és folyamatosan fejlődő szoftverek esetén, mivel fontos információval szolgálhat az alkalmazás továbbfejlesztésére vonatkozó döntésekhez.

A teljesítménymérések önmagukban kevés információval szolgálnak így szükség van a mért adatok megfelelő feldolgozására és megjelenítésére is. Ezért a mérések elvégzése előtt elengedhetetlen a legmegfelelőbb, erre a célra készített szoftverek kiválasztása melyek segítségével a mérések és az adatok feldolgozása egyaránt megvalósítható.

Ilyen jellegű mérések definiálására és elvégezésre az egyik lehetséges eszköz a szakdolgozatban bemutatott MONDO-SAM keretrendszer, mely konfigurálható módon nyújt támogatást az eszközök teljesítménymérésére. Ezen felül lehetőséget nyújt a mérése eredmények feldolgozására és megjelenítésére is, egy R szkript segítségével. Ez azonban csak igen nehezen, az R nyelv ismeretével módosítható, valamint hozzá tartozó konfiguráció is bonyolult. A másik probléma, hogy a végeredményül kapott diagramok statikusak, így minden esetben új diagramot kell készíteni, amikor az adatok csak egy részhalmazát szeretnénk megjeleníteni.

A szakdolgozatom célja egy új adatfeldolgozó és adatmegjelenítő tervevezése és fejlesztés a MONDO-SAM keretrendszerhez. Az elkészült alkalmazás (MONDO-SAM-REPORTING) elkülönítve valósítja meg a mérési eredmények feldolgozását és megjelenítését, miközben mindkettőhöz széles konfigurációs teret biztosít. A legfontosabb feladat a konfiguráció egyszerűsítése és az adatok dinamikus, szűrhető megjelenítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.