Intelligens ágensek alkalmazása IoT környezetekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az egyre népszerűbb IoT eszközök terjedése új alkalmazási lehetőségeket adnak az intelligens ágensek számára. A szakdolgozatomban ilyen eszközök egyik lehetséges felhasználási területét mutatom be egy intelligens otthon megtervezése és megvalósítása által.

A feladatom olyan ágensek megalkotása, amelyek IoT eszközökkel együttműködve képesek intelligens funkciókat megvalósítani otthoni környezetben. Ehhez létre kellett hozni a köztük lévő kommunikációt, az eszközök és a felhő alapú alkalmazások összekapcsolását.

Része volt a feladatnak egy olyan felhasználói interfész megalkotása, amely képes az emberrel természetes nyelvű kommunikációra. Ilyen rendszerek telepítése az otthonokba azon kívül, hogy kényelmi funkciót nyújt mindenki számára, segítséget jelent az idősek vagy a fogyatékkal élő emberek részére. Megismerkedtem olyan technológiákkal, amelyek információkat képesek kinyerni az angol nyelvből előre definiált nyelvtani szabályok alapján. A feladat része volt megalkotni és alkalmazni egy ilyen szövegelemzőt. A hang alapú kommunikációhoz megismertem beszédfelismerő alkalmazásokat Android felületen.

A rendszert el kellett látni különféle intelligens funkciókkal. Minden funkcióhoz meg kellett valósítani a hozzá tartozó nyelvtant, hogy értelmezni tudja a felhasználó beszédét az adott témáról.

Az alkalmazás képes megoldani komplexebb feladatokat is akár, így olyan funkciót is beleépítettem, amely az időjárásra vonatkozó kérdéseinket is meg tudja válaszolni.

A rendszer része a világítás vezérlése, amit egy Sonoff kapcsoló segítségével valósítottam meg. Erre az eszközre szükség volt egy alkalmas keretrendszert felprogramozni, így megismerkedhettem az ilyen típusú hardver közeli problémák megoldásaival is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.