Intelligens akkumulátor érzékelők teszt környezetének tervezése és szabványosítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat célja egy olyan hardware létrehozása, amely a Continental Hungary által gyártott Intelligent Battery Sensor nevű termékkel kapcsolatos mérések támogatására szolgál. A szoftverfejlesztők által használt mérőeszköz, és a termék közötti kapcsolatot biztosító nyomtatott áramkör tervezése a feladatom.

Az Intelligent Battery Sensor (IBS) termék járművek akkumulátorának monitorozására szolgál. A saruk közötti potenciálkülönbségből, az eszközön átfolyó áramból, és az akkumulátor hőmérsékletéből következtet a töltöttségi állapotra (State of Charge), az öregedés mértékére (State of Health), illetve a különböző funkciók ellátásának képességére (State of Function). A számolt értékeket LIN porton keresztül közvetíti a motorvezérlő egységnek, amely ehhez adaptálja a töltés-kisütés ciklusokat, a komfortberendezések fogyasztását, valamint a Start-stop rendszer aktiválását, deaktiválását.

Az eszközt az akkumulátor negatív sarujára szerelik, földpontja a jármű karosszériája, így tápellátásra az akkumulátor által szolgáltatott 12 voltot használja fel. Egyik feladatom, hogy a szoftverfejlesztők 9 és 28 volt között tetszőlegesen tudják szabályozni ezt a feszültséget.

Az árammérést a termék söntellenállás segítségével végzi, tesztek esetén azonban csak szimulációt használnak. Feladatom részeként egy mind manuálisan, mind szoftveresen változtatható feszültségszintet kell biztosítanom a mérőrendszer számára.

A tesztek során fontos az IBS áramfogyasztásának pontos ismerete, ezt söntellenállás segítségével mérem meg. A rendszernek mobilisnak, és egyéb külső eszköz nélkül használhatónak kell lennie, ezért a működéséhez szükséges tápegységet úgy kell kialakítanom, hogy annak csak hálózati csatlakozóra legyen szüksége. A berendezés megtervezésekor fontos szempont, hogy továbbfejlesztett termék esetén is használható legyen, így minél több kivezetést alkalmazok, hogy további funkciókat lehessen később hozzáadni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.