Intelligens akkumulátor töltő fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom keretében a feladatom egy intelligens akkumulátor töltő tervezése és kivitelezése volt, mely képes a leggyakoribb akkumulátor típusok töltésére. A megvalósítás során digitálisan vezérelt szinkron feszültségcsökkentő DC/DC átalakítókat használtam. Munkám hardvert és beágyazott szoftvert is tartalmaz. A munka első fázisában a konzulensemmel felállítottuk a részletes specifikációt, meghatároztuk a tápegység paramétereket, határadatokat.

Az alkatrészek footprintjeit szabványok segítségével terveztem meg, hogy könnyen és jól beforraszthatóak legyenek. Megterveztem a szükséges nyomtatott áramkört, melynek legyártatása után beültettem a kiválasztott alkatrészeket. Az élesztés első lépéseként labortápegységről áramkorláttal táplálva megvizsgáltam a segédtápegységek kimenetét, ezután a mikrokontroller megkapta az első „Hello world!” programot, majd a komponensek kipróbálása következett. A tervezés során vétett néhány hibát sikeresen elhárítottam. A PC-vel történő kommunikáció, a mérési adatok küldése USB-n keresztül történik.

A dolgozat ismerteti a leggyakrabban használt akkumulátor típusokat. Bemutatja az akkumulátorok legfontosabb mérhető paramétereit, azaz a kapacitást, a hatásfokot és a belső ellenállást, illetve azok meghatározásának elvét. A belső ellenállás fogalmának magyarázatához ismerteti a kétparaméteres és a négyparaméteres akkumulátor helyettesítőképeket, valamint bemutatja a tervezéshez szükséges DC/DC átalakítók elméleti hátterét is.

Az elkészült hardveren méréseket végeztem, és néhány paraméterét meghatároztam az elkészült eszköznek, például hatásfok, kimeneti feszültség tartomány. Végül bemutatom és összevetem egymással a különböző akkumulátortesztek eredményét.

Az elkészült eszköz jól használható szinte bármilyen típusú akkumulátor töltésére, a megadott feszültség- és áramkorlátok mellett. A továbbiakban szeretném a PC-s kezelőfelületet továbbfejleszteni és esetleg okostelefonos kezelőfelületet létrehozni a töltőnek, a NYÁK-ra egy WiFi modul is beültethető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.