Intelligens akusztikus objektumazonosítás otthoni környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak azon alkalmazások, amelyek a környezetükben észlelt hangok, változások alapján képesek döntéseket hozni, feladatokat ellátni. Ilyen például az Amazon által fejlesztett Alexa is, aki az internetes vásárlások során felmerülő kérdésekben segíti ki az ügyfeleit. Az IoT (Internet of Things) területén különböző szenzorokat használnak arra a célra, hogy a kiszemelt környezetet vizsgálni tudják. A detektált események hatására pedig valamilyen végső feladat kerül elvégzésre.

A szakdolgozat keretén belül egy olyan rendszer megvalósítása volt a cél, amely képes az otthonunkban előforduló hangforrásokat elkülöníteni valamilyen osztályozó algoritmus felhasználásával.

A dolgozatban bemutatásra kerül a kialakított adatbázis felépítése, a Matlabban megvalósított alkalmazás rendszerterve, 6 algoritmus, amely tulajdonságvektorok előállítására szolgál (MFCC, LPC, FFT, Cepstrum, Reflexiós együtthatók és Mel-spektrum). Betekintést nyerhetünk a neurális hálózatok világába. Bemutatom felépítésüket, működésüket. Majd végezetül a működő rendszer eredményeit vizsgáljuk meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.