Intelligens áramhálózatok biztonsági kérdései

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink egyik igen aktuális problémája az energiagazdálkodás hatékony megvalósítása. A jelenlegi hálózat nem képes megfelelően követni az egyre növekvő igényeket, hiányosságokat mutat a megújuló energiaforrások integrálása területén, és komoly biztonsági problémákkal rendelkezik. Mivel az áramhálózat a kritikus infrastruktúra részét képezi, ezért biztonsága kulcsfontosságú.

A szakdolgozat célja az intelligens áramhálózat bemutatása. A rendszer feladata a termelés, a fogyasztás és az irányítás közötti kapcsolat megteremtése, egy kommunikációs csatorna létesítése a szolgáltató és a fogyasztó között. Ily módon az energiatermelés hatékonyabbá tehető, ezzel jelentős gazdasági és környezetvédelmi eredményeket érve el.

A dolgozatban az új rendszer fő elemzési szempontja annak biztonsága, cél a biztonsági hiányosságok feltérképezése még a megvalósítás előtt. A biztonsági hiányosságok feltérképezése után javaslatot teszek egy új hálózati modell alkalmazására az intelligens áramhálózat megvalósításához, továbbá bemutatom a megtervezett hálózati modell biztonságos kommunikációjához használt titkosítási eljárást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.