Intelligens digitális toll tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi két évtizedben az intelligens berendezések fejlődése rohamos ugrást mutatott, folyamatosan új megoldásokkal megkönnyítve a hétköznapi ember életét. Az ezzel párhuzamosan táguló felhasználói célú szenzormegoldások további teret nyújtanak ezen eszközök fejlesztésére. A projekt egy ilyen ötlet megvalósítását tárgyalja - egy digitális tollat, amely térbeli orientáció és pozíció követésével tenné lehetővé a kézírást.

A projekt célja egy integrált gyorsulásmérőt és giroszkópot tartalmazó IC vizsgálata az ötlet megvalósítására. A diplomaterv két kommunikációs protokoll - az I2C és SPI - felhasználását veti össze, két különböző mikrokontrolleren - a C2000 Launchpad-en és egy Arduino UNO-n -, két fejlesztői környezetben - a Simulink-ben és Arduino IDE-ben. A projekt során C-szintaxisú segédkönyvtárak építése szemlélteti a regiszter írás-olvasás átültetését objektum-orientált kódra.

A szenzorokból kinyert adatok orientációba való átalakítása, illetve a globális és lokális vonatkoztatási rendszerek közti transzformáció kvaternió algebrával, illetve szûrők segítségével történik. A gyorsulási és rotációs mérési adatok fúzióját egy komplemens szûrő valósítja meg, amely tovább pontosítható magnetométer bevonásával, mely szintén tárgyalásra kerül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.