Intelligens elosztóhálózati topológiák a villamosenergia-rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a villamosenergia-rendszerek kis- és középfeszültségű elosztóhálózatainak fejlődése az intelligens hálózat (smart grid) irányába mutatnak. Ezt a hálózatot alapvetően fogja meghatározni a kétirányú kommunikáció és adatáramlás lehetősége, mely jelentős segítséget nyújthat mind a hálózatfejlesztés, mind az üzemeltetés terén. Az átállás az intelligens hálózatokra természetesen egy hosszabb folyamatot jelent, melynek még csak az első lépéseinél tartunk.

Diplomatervemben azt vizsgáltam, hogy egy Magyarországi Hálózati engedélyes milyen lépéseket tett eddig, illetve kíván tenni a jövőben az intelligens hálózatra való áttérés érdekében. Ezek között röviden bemutatom a tömegvezérlés szerepét és hatását, az eddig alkalmazott hálózatvezérlési megoldásokat, valamint a lehetséges további megoldásokat. Az egyes lépéseknél vizsgáltam, hogy azok milyen hatással vannak a szolgáltatott villamosenergia minőségére, az üzemfolytonossági, üzembiztonsági mutatókra.

Hasonlóan bemutattam az ELMŰ hálózati Nyrt által létrehozott smart eszközöket alkalmazó pilot projekteket és azok lehetséges további folytatását.

Részletesen vizsgáltam az elosztott termelés növekedésének hatását a szolgáltatott villamosenergia minőségére. Ennek során vizsgáltam, hogy milyen hatással van a szolgáltatott feszültség minőségére, ha egy hosszú kisfeszültségű hálózat végén jelenik meg betáplálási igény, illetve ha egy körzetben nem egyenletesen jelentkeznek az igények minden áramkörön.

Végezetül megvizsgáltam, hogy ezeket a hálózat fejlesztési stratégiákat hogyan alkalmazzák az Egyesült Államokban, illetve a fejlett Európai országokban. Külön vizsgáltam, és kerestem magyarázatot az eltérések okaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.