Intelligens épület felügyeleti rendszer tervezése mirokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mindennapjaink részét képező, valamilyen menetrend szerint programozható eszközöknél gyakran belefutunk bizonyos korlátokba. Jellemző példa a fűtést vezérlő szobai termosztát, ami csak napi 4 kapcsolási pontra programozható, vagy egy időkapcsolós dugalj, aminek heti programját hosszadalmas munkával, az állapotgépet gombnyomásokkal léptetve igazíthatjuk aktuális igényeinkhez. A fejlesztés célja, hogy ezeket a korlátozásokat a jelenleg elérhető eszközök felhasználásával megszüntessük. Munkám során egy hierarchikus, univerzálisan felhasználható rendszer prototípusát készítettem el.

A legegyszerűbben egy rádiókapcsolatú rendszer telepíthető, így az egységek közti kommunikáció kizárólag vezeték nélkül történik. Az összes perifériát egy központi egység irányítja a beállított menetrendnek megfelelően. Ez a menetrend USB-s számítógépes kapcsolattal egy tetszetős, letisztult felületről készíthető el. A funkciók helyi ellenőrzéséhez nyomógombok és LCD kijelző is került a központi egységre, és egyedül ez tartalmaz elemmel ellátott valós idejű órát is – az összes periféria csak a kapott parancsokat követi, így a rendszerből bármikor kivehetőek.

A dolgozat keretében a központi egység és a rendszer felépítése mellett egy fényerő-szabályozó periféria elkészítését ismertetem, mely magában foglalja egy ilyen távoli és önálló egység tápfeszültség-ellátását is. Ez a periféria tetszőleges kisebb fogyasztók kapcsolására is felhasználható, így lényegében egy szabadon felhasználható kapcsoló-perifériáról van szó, mely továbbfejleszthető többek között végállás-kapcsolók bekötési helyeinek kialakításával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.