Intelligens épület felügyeleti rendszer tervezése mirokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektronika, informatika területén egyre több cég kínál „intelligens otthon” megoldásokat az ügyfeleknek, így ezeknek a tanulmányozása fontos jelentőséggel bír. Ezek a rendszerek a kis háztartásoktól kezdve, a nagyobb gazdaságokig minden területen megtalálhatóak.

A sokféle alkalmazási terület miatt nehezen adható pontos definíció az ilyen rendszerekre, csak általános meghatározások vannak. Az összes ilyen rendszer legfontosabb része egy központi egység, ami a különböző részegységek működését irányítja. A részegységek különböző szenzorok, illetve beavatkozó szervek lehetnek.

Szakdolgozatomban egy ilyen leegyszerűsített rendszernek a tervezését, megvalósítását, karbantartását és továbbfejlesztését szeretném bemutatni. Ez egy központi- és egy periféria egységből áll, amik rádiós kapcsolaton keresztül kommunikálnak. Mindkét egység legfontosabb része egy-egy mikrovezérlő, amiken keresztül megvalósul egy kívánt jellemző vezérlése, szabályozása. Ebben az esetben a kívánt jellemző a hőmérséklet és a páratartalom amiket a periféria egységen lévő szenzor segítségével mérünk és amiket az ugyanitt elhelyezett beavatkozó szerv(ek) segítségével tudunk megváltoztatni. A központi egység a rendszer azon része, amivel a felhasználó közvetlen kapcsolatban van, így ezen vannak azok az eszközök, amiken keresztül a felhasználóval történő interakció megvalósul. Ezek egy LCD kijelzőből – ami a beállított értékeket, valamint az elvégezhető műveleteket írja ki –, egy billentyűzetből – aminek a segítségével adatokat vihet be a felhasználó – továbbá nyomógombokból és állapotjelző LED-ekből állnak.

A tervezés során először csak a legfontosabb egységeket mutatom be, később ezt finomítva előáll a rendszer részletes kapcsolási rajza. Ezt fizikálisan is meg kell valósítani, aminek az eredménye a nyomtatott áramköri kapcsolás lesz. Legvégül a rendszert meg kell valósítani, a mikrokontrollereken futó szoftvereket meg kell írni, azokat az eszközökön kipróbálni, tesztelni. A könnyebb karbantarthatóság miatt célszerű számítógépes kezelőprogramot is fejleszteni a rendszerhez, így legvégül ezt valósítom meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.