Intelligens gépkocsik városi forgalomban - Kommunikáción alapuló kooperáció vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dobrowiecki Tadeusz Pawel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Ma a városi közlekedés legnagyobb problémáját a forgalmi torlódások, dugók jelentik. A torlódások kialakulásának egyik fontos oka, hogy a közlekedési lámpák programozása nem az aktuális forgalmi igényeknek megfelelő, illetve, hogy sok a felesleges sávváltás.

Az előbbire megoldás lehet, ha valamilyen formában az aktuális igényeknek megfelelő, adaptív logikával látjuk el a csomópontok forgalomirányítóját.

Míg utóbbira jó megoldás lehet az, hogy a járműveket csoportokba szervezzük, a csoportokat pedig egy egységként kezeljük.

A szakdolgozatomban e két megközelítés együttes alkalmazását vizsgálom egy fiktív, amerikai úthálózatot és forgalmi helyzeteket valamint budapesti úthálózatot és forgalmi helyzeteket modellező szimulációkkal. A járműveket és a csomóponti forgalomirányítókat kommunikáló kooperatív intelligens ágensekként fogom fel, és dolgozom ki a kooperáció protokollját.

A szimulációt a nyílt forráskódú Simulation of Urban Mobility szimulációs platformra alapozva, saját fejlesztésű szimulátorral végzem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.