Intelligens ház hardverrendszerének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az automatizálás, a rendszerek intelligens funkciókkal való bővítése, az élet majdnem minden területén megjelenik, természetessé válik. Ilyen eszközök vesznek körül szinte mindenhol: az autóban, a villamoson, az orvosnál vagy a bankban. Ezek olyan rendszerek, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek önállóan komplex feladatokat megvalósítani.

Az elmúlt években az otthonokban és az ipari épületek esetében is megjelent az automatizálás. Azt mondhatjuk, hogy az épületautomatizálás az ipar egyik gyorsan fejlődő területe. A gyáraknál, laboratóriumoknál az egyes paraméterek kézben tartása, míg a lakások esetén a biztonságérzet és a komfortérzet növelése, valamint a hatékonyabb energiafelhasználás a cél. Ezeket az automatizálási rendszereket számos esetben úgy készítik el, hogy távolról is elérhető legyen, például okostelefon segítségével.

A diplomaterv keretein belül egy lakásautomatizálási rendszer alapjainak lefektetésre vállalkoztunk hallgatótársammal. Jelen diplomatervet Hajdu Tamás: Intelligens ház szoftverrendszerének tervezése (2014) című dolgozata egészíti ki. (A két dolgozat néhány fejezete megegyezik.)

A piacon fellelhető megoldások megismerése után saját koncepciót készítettünk. A koncepció néhány elemét kiválasztottuk a rendszer működésének bemutatására, ezekkel szemben követelményeket fogalmaztunk meg. A követelmények alapján általános rendszertervet dolgoztunk ki. A közösen elkészített rész idáig tart, ezt követte a specifikus rendszertervek kidolgozása, amelyet már külön-külön végeztünk.

A specifikus rendszerterveket figyelembe véve kiválasztottam a rendszer elkészítése szempontjából legalkalmasabb alkatrészeket, megterveztem az egyes modulokat, hardverközeli szoftvereket fejlesztettem és összeállítottam a hardverrendszer működőképes deszkamodelljét. Az elkészített rendszert a követelmények tükrében értékeltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.