Intelligens ház szoftverrendszerének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A lakásautomatizálás ma az ipar igen gyorsan fejlődő területe. Az új technológiai megoldásoknak köszönhetően egyre inkább elfogadottá válik, hogy speciális beágyazott elektronikai eszközökkel növeljük a lakások biztonságosságát és a lakók komfort érzetét, illetve kihasználjuk az okostelefonok nyújtotta lehetőségeket az épületek vezérlésében és monitorozásában. Az ilyen összetett, számos alegységből álló komplex rendszerekkel felszerelt lakást nevezzük Smart Home-nak.

Diplomatervem témájaként egy ilyen rendszer megtervezését és megalkotását választottam, megosztva a feladatot egy hallgatótársammal, Hegedüs Tamás Zoltánnal. Az általam megvalósítandó rész a szoftverrendszer kialakítása (kivétel ez alól a hardver-közeli szoftverek megírása), valamint az okostelefonos applikáció létrehozása volt.

A diplomatervem célja a rendszer alapjainak kidolgozása és deszkamodell szintű megvalósítása, amely később tovább bővíthető, fejleszthető. Ennek a célnak a kijelölése a programok megtervezése és megvalósítása során azt jelenti, hogy egy olyan átgondolt szoftver-architektúrát kell létrehozni, amely az esetleges későbbi bővítések, új funkciók implementálása során könnyen módosítható.

Első lépésként a rendszer általános felépítését dolgoztuk ki, felállítottuk a követelményeket az egyes egységekkel szemben, majd ezek, illetve a piacon megtalálható megoldások figyelembevételével specifikáltuk a rendszer egyes részeit. A Diplomaterv ezen része Hegedüs Tamás Zoltán hallgatótársammal közösen végzett munka eredménye. A 2. 3. 4. és 5. fejezet megegyezik Hegedüs Tamás Zoltán: Intelligens ház hardverrendszerének tervezése (2014) című diplomatervének azonos sorszámú fejezeteivel, mivel ezeket a részeket 50-50%-ban közösen készítettük el.

A második nagy szerkezeti egység a szoftverrendszer koncepciójának megtervezését és a központi egység alapszoftverének bemutatását foglalja magában.

A harmadik rész az elkészült okostelefonos alkalmazást mutatja be.

A negyedik egység a rendszer értékelését és továbbfejlesztési lehetőségeit tartalmazza, részletesen kitérve a szoftver bővítésének lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.