Intelligens házak és berendezések vizsgálata egy kisméretű modellen keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A projekt egyik célja a jelenleg elérhető okos ház megoldások bemutatása, beleértve az alapvető funkciókat, többek között a világítás, fűtés, valamint az intelligens otthonok nélkülözhetetlen hálózati elemeit és a legelterjedtebb módokat az energiaszámla csökkentésére, mint például napelemek és háztartási szélerőművek. A különböző lehetőségek összehasonlítása mellett megvalósíthatóságukat is ismertetem.

A projektben egy okos ház megtervezésén keresztül mutatom be, hogy az intelligens házak miként tehetik könnyebbé a lakók életét. A tervezési folyamat vázlatok készítésével kezdődik, melyek elkészítése során a lakók számára legkényelmesebb, valamint mindennapjaikat könnyebbé tevő megoldásokra kell törekedni. A legjobb vázlat kiválasztása után a házról 3D modell készül, mely alapján a kisméretű makett megvalósul. A kivitelezés lépéseit részletesen bemutatom munkámban.

A berendezéseket, mint például a lift, az autóforgató szerkezet, az elektromos garázskapu valamint egyéb elektromos ajtók és a világítás számítógépes 3D modelljének elkészítése után alumínium rudak, DC szervó motorok valamint egyéb elektronikai alkatrészek felhasználásával makett formájában is létrehozom. A számítógépes modell és a kézzel fogható makett kiváló lehetőséget biztosítanak a különböző eszközök és ötletek tesztelésére, fejlesztésére, valamint bemutatására. A kisméretű modell készítése során szerzett tapasztalatok segítségével addig fejleszthető a számítógépes modell, amíg egy olyan megoldás születik, amely életnagyságban is megvalósítható. Így működésképtelen prototípusok gyártási költségei elkerülhetők.

A modellhez egy kéttengelyű napkövető napelemes szerkezet is készül, melynek segítségével különböző mérések végezhetők, mint például a beesési szög és a teljesítmény közötti összefüggés, a maximális teljesítmény pont megkeresése valamint a két tengellyel rendelkező napelem megvalósíthatósága.

A projekt tartalmaz még néhány új ötletet is, többek között egy automata szemétszállító szerkezetet valamint egyéb lehetőségeket, melyekkel a jövő okosházai életünket könnyebbé tehetik, így érve el céljukat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.