Intelligens hívásirányítás szolgáltatás IMS környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Intelligens hívásirányítás szolgáltatás egy IMS környezetben megvalósított rendszer, amely a felhasználók számára az adott környezeti feltételek mentén az optimális szolgáltatót nyújtja az adott szolgáltatás típuson belül.

A szakdolgozatommal az volt a célom, hogy létrehozzak egy olyan keretrendszert, amely lehetővé teszi, hogy különböző típusú szolgáltatások elérhetővé váljanak a felhasználók számára függetlenül attól, hogy milyen hálózatból kezdeményeznek hívást. Ez a rendszer egy olyan világban, amelynek egyik központi eleme az okostelefonok használata, rendkívül könnyen elterjeszthető az előfizetők között, így a szolgáltatás, legyen az közhasznú vagy reklámtevékenység, nagyon sok emberhez eljuttatható.

A megvalósításhoz a nyílt forráskódú OpenIMSCore szervert használtam, amely az IMS Core Network alapegységeit tartalmazza. Ehhez a rendszerhez kapcsoltam hozzá egy alkalmazásszervert, amely a rendszer logikáját tartalmazza. Az alkalmazásszerver feladata a regisztrációk, a beérkező üzenetek és hívások kezelése, a szerver idő és a felhasználó pozíciója mentén történő hívásirányítás végrehajtása. Az alkalmazásszerver egy távoli adatbázis szerverrel áll kapcsolatban, amely az elérhető szolgáltatásokat és szolgáltatókat tartalmazza.

A szakdolgozatomban sikerült a rendszert hozzáillesztenem az OpenIMSCore rendszerhez, azaz a szolgáltatások IMS környezetben vehetőek igénybe. Az adatbázis adattábláit a kitűzött céloknak megfelelően vettem fel, a lekérdezések könnyen megvalósíthatóak. Az adatbázis kezelést az alkalmazásszerveren elérhető adminisztrációs felületen keresztül felhasználóbarát módon lehet elvégezni. Az alkalmazásszerver logikáját megvalósítottam, a szükséges funkciókat megfelelően ellátja.

Végül továbbfejlesztettem egy Androidos VoIP klienst, amely az IMS rendszeren keresztül az alkalmazásszervernek periodikusan elküldi az előfizető GPS koordinátáit, illetve a szerverről képes frissíteni az igénybe vehető szolgáltatásokat.

Összességében úgy gondolom, hogy az Intelligens hívásirányítás rendszer kellően generálisan lett implementálva ahhoz, hogy akár több, teljesen különböző területek által nyújtott szolgáltatások biztosítására is alkalmas legyen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.