Intelligens kapcsoló tervezése tradicionális lámpatestek vezérlésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A lakásautomatizálás, különösen a világítás automatizálása napjainkban az egyik legígéretesebb területe a szórakoztató elektronikának. Néhány év alatt a mozgásérzékelős lámpák, automata garázskapuk és hőmérséklet-vezérelt fűtésrendszerek marginálisnak gondolt piaca egy virágzó iparággá fejlődött.

A kereslet hirtelen növekedése a világítástechnikai és elektronikai ipar sok nagy múltú szereplőjének felkeltette az érdeklődését, jónéhány hasonló tudású termék jelent meg a boltokban elérhető áron. Ám mivel a jelenlegi technológia még közel sem kiforrott, az elérhető világítórendszerek rendelkeznek néhány gyermekbetegséggel.

A termékválaszték erősen limitált a teljes LED, kompakt fénycső és izzó piachoz képest, az okoseszközök ára pedig többszöröse a hagyományos társaikénak. Emellett az elterjedt iparági szabványok hiánya miatt a különböző gyártók termékei általában nem, vagy csak korlátozottan működnek együtt. Ez a fogyasztók egy-egy márkához, limitált termékskálához való láncolásához vezet.

Jelen dolgozat egy lehetséges megoldást ismertet a fenti problémákra azáltal, hogy a meglévő otthoni fényforrásokat teszi intelligenssé gazdaságosan. Egy olyan okos villanykapcsoló kerül megtervezésre és legyártásra, amely képes ellátni egy hagyományos kapcsoló feladatát, emellett új képességekkel is felruházza azt.

Az elkészült eszköz az eredeti funkciója mellett képes a vele sorba kötött világítótestek fényerejének szabályzására. A hozzá tartozó mobilalkalmazás segítségével emellett a pillanatnyi teljesítményfelvétel, és a hosszú távú energiafogyasztás is követhető Bluetooth kapcsolaton keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.