Intelligens lakásautomatizálási rendszer fejlesztése titkosított vezetéknélküli csatornákon

OData támogatás
Konzulens:
Csorvási Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Korunk egyik leggyorsabban fejlődő iparága az elektronikai ipar, a fejlődéssel nem csak kisebb, nagyobb teljesítményű és hatékonyabb eszközöket, hanem egyre kedvezőbb árú berendezéseket alkothatunk. Otthonunk automatizálását, lakásunk környezeti paramétereinek – mint hőmérséklet, páratartalom, megvilágítás stb. – optimális szinten tartását régóta nagy érdeklődés övezi. Diplomamunkám témája e funkciókat megvalósítani hivatott lakásautomatizálási rendszer megtervezése, kifejlesztése és megalkotása, egészen az alapoktól.

A dolgozat a rendszerterv bemutatásával kezdődik, vázolja milyen modulokból fog összeállni a rendszer. A továbbiakban a modulokhoz szükséges alkatrészek alapos kiválasztásával, azok kapcsolási rajzokba integrálásával folytatódik a téma tárgyalása. Az elkészült tervek alapján mindegyik modul esetén kiemelésre kerül azok nyomtatott áramköri tervének egy-egy fontosabb részlete, majd bemutatásra kerülnek az elkészült, összeszerelt áramkörök is.

A hardverterv elkészültével a szoftverrendszer felépítésére, bemutatására terelődik a szó. Betekintést nyerhetünk, miként kommunikálnak egymással az adott modulok, megismerhetjük a vezeték nélküli átvitel titkosítására szolgáló szabványt is részletesebben. A két beágyazott rendszer nagyon hasonló szoftverének bemutatása mellett említésre kerül a Raspberry PI-n futó Linux alatti program megalkotása is, valamint az Androidos alkalmazással történő kommunikációt megvalósító JSON üzenetek és PHP webfejlesztés is bemutatásra kerül. A szoftverrendszer tárgyalását végül az Androidon futó applikáció ismertetése zárja. A dolgozat végén megismerkedhetünk az elkészült, működőképes rendszerrel, a diplomamunkát egy rövid összefoglaló, a szerzett tapasztalatok és fejlődési lehetőségek zárják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.