Intelligens liftes utastájékoztató

OData támogatás
Konzulens:
Lazányi János Gyula
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomatervezés során egy intelligens liftes utastájékoztatót terveztem. A tervezés során a legfőbb szempontok, hogy egy olyan eszközt valósítsak meg, amely képes vizuális megjelenítésre színes TFT kijelzővel valamint audio tájékoztatásra is. Különböző liftvezérlésekhez nagyobb átalakítás nélkül illeszthető legyen, és alkalmazkodjon a különböző bemeneti feszültségi szintekhez is. Későbbiekben fontossá vált az is, hogy vészjelzést tudjunk kezdeményezni, ha a lift elromlott, és beszélgetést is tudjunk kezdeményezni, ha van utas a liftben.

A bemeneteket földfüggetlenül és polaritás függetlenül csatoltam be a rendszerbe. A hanganyag tárolásához memóriakártyát használok, amelyen tömörítetlen WAV fájlokkal dolgozom. Az eseményeket egy LCD kijelzőn tudjuk követni, amely folyamatosan jelzi az aktuális állapotot és főbb beállításokat.

Az áramkör első verziója elkészült, de a szoftvertervezés során fellépő nehézségek és az új kritériumok hatására már a mikrochip kevés erőforrással rendelkezett. Ennek hatására az egész rendszert egy új mikrochippel újragondoltam.

A dolgozat első részében irodalomkutatást végeztem, a piacon kapható liftes utastájékoztatók közül megvizsgáltam, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni egy ilyen rendszernek. Ezután összehasonlítottam az általam tervezett rendszerrel. Ezt követően bemutattam az első hardverfelépítését és a szoftverfelépítést, ezek után az újratervezett rendszer hardverfelépítésének különbségeit mutattam be. A következő fejezetben röviden bemutattam a GSM modult és hozzá tartozó AT parancsokat, a legutolsó fejezetben pedig az általam használt TFT kijelzőt és annak a programozási menetét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.