Intelligens mérőrendszer kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a kutatások és fejlesztések egyik fő irányát az intelligens mérőrendszerek jelentik. Egyre több ország vezeti be a saját megoldását a feladatra, mert jelentős előnyökkel jár az automatizált leolvasás az eddigi gyakorlattal szemben. Hazánkban is egyre növekszik az ipari igény erre a megoldásra, mivel bevezetése Európai Uniós kötelezettségünk.

A diplomamunka célja egy olyan intelligens mérőrendszer megalkotása, amely energia-hatékony vezeték nélküli protokollt használ a szenzorhálózat elemei közötti kommunikációhoz.

A diplomamunkámban áttekintem a rendelkezésre álló protokollokat és mikrokontrollereket, elemzem azok előnyeit és hátrányait, majd egy saját protokollal mutatok új megoldást a problémára. Ezen felül lehetőséget biztosítok a vissza-irányú kontroll üzenetek küldésére is, mely segítségével például távolról el lehet zárni meghibásodott fogyasztókat. Mindezt egy olyan vezeték nélküli technológiával valósítom meg, amely lehetővé teszi, hogy a kommunikációra felhasznált energia olyan alacsony legyen, hogy a szenzor évekig zavartalanul működhessen egy pár ceruzaelemmel.

A rendszer lehetséges alkalmazási körei: gáz, áram, víz fogyasztásának mérése távolról skálázható módon. A megoldás működőképes falvakban, ritkán lakott területeken és városi panelházakban is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.