Intelligens mérőrendszer szimulációs vizsgálata és biztonsága

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak az intelligens mérőrendszerek a kutatás és fejlesztés területén. Ezek a rendszerek számottevő előnnyel rendelkeznek a gyakorlatban eddig használt eljárásokkal szemben. Mindemellett a világ több országában is kidolgozásra vagy bevezetésre kerül valamilyen saját megoldás erre a feladatra. Hazánk egyes ipari szektoraiban is egyre nagyobb figyelem övezi ezt a fajta megoldást, mivel az Európai Unió kötelezettségként írja elő a rendszer bevezetését.

A diplomamunka célja egy már kidolgozott vezeték nélküli intelligens mérőrendszer kommunikációs protokolljának szimulációs vizsgálata, valamint a kommunikáció során felmerülő biztonsági problémák megoldása.

Diplomamunkámban áttekintem a rendelkezésre álló vezeték nélküli szenzorhálózatokban használt kommunikációs és routing protokollokat, valamint az ezekben alkalmazott biztonsági megoldásokat. Egy kiválasztott szimulációs környezetben implementálom a konzulensem által választott intelligens mérőrendszerhez tervezett protokollt és teszteseteken bemutatom annak működését. Mindemellett a szimulált protokoll kommunikációjához biztonsági megoldásokat dolgozok ki.

A szimuláció lehetővé teszi a protokoll működésének részletes analízisét és a benne rejlő lehetséges hibák felderítését. A tervezett biztonsági megoldások pedig elkerülhetővé teszik a támadó szándékkal fellépő személyek cselekvéseinek hatását a rendszer kommunikációjára nézve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.