Intelligens, moduláris lakásautomatizálás

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az egykor csak tudományos-fantasztikus filmekben látható intelligens otthonok mára kezdenek megvalósíthatóvá válni. A technológia fejlődésével a megoldások diverzitása mellett az elvárások is egyre nagyobbak, a biztonság és kényelem helyett előtérbe kerül a szórakoztatás, az energiatakarékosság és a költséghatékonyság. Ezzel párhuzamosan a piac is növekszik, egyre növekvő igény mutatkozik a háztartásban megtalálható eszközök központosított, sok esetben távolról történő irányítására.

Az e célt szolgáló kiforrott, ipari felhasználású rendszerek azonban sok szempontból nem felelnek meg az átlagos otthon követelményeinek. Egyrészt a háztartások többsége számára megfizethetetlenek, ráadásul integrációjuk a már felépített lakóépületekbe rendkívül nehézkes.

A dolgozat egy rugalmas, vezeték nélkül a helyi hálózaton kommunikáló lakásautomatizáló rendszer és ennek részét képező intelligens kapcsolóegység tervezési, illetve implementálási lépéseit mutatja be, melynek során az automatizáló rendszer felépítése mellett, a megvalósult hardver és annak működéséért felelős szoftver is bemutatásra kerül.

A dolgozatot hét fejezetre osztottam fel, az első két rész a feladat értelmezése és indokoltsága, valamint a tervezés céljai mellett a feladatkiírás részletes elemzéséről szól. A harmadik fejezetben megvizsgálok néhány konkrét lakásautomatizáló rendszert és kapcsolóegységet, majd a negyedik részben a rendszertervek részletes bemutatására kerül sor. A következő fejezetben a kapcsolóegység hardver terveit ismertetem, majd a hatodik részben az elkészült hardvert működésre bíró szoftvert tekintem át, végül összegzem és értékelem a félév során elért eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.