Intelligens öntözőrendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Mezőgazdasági haszonnövények számára a terméshozam szempontjából kiemelkedően fontos az adott kultúra számára optimális talajnedvesség biztosítása, ami a talaj- és környezeti paraméterektől függő, dinamikus öntözést igényel. Mivel a nagyobb kiterjedésű termőhelyeken ezek a paraméterek akár táblákon belül is változhatnak, a megfelelő pontosságú mérések elvégzése elosztott szenzorhálózat alkalmazásával lehetséges. A gyűjtött adatok ismeretében az adott kultúra számára optimális öntözési protokoll megvalósítása egy irányítórendszer feladata.

A dolgozat egy intelligens öntözőrendszer egyes elemeinek tervezését és megvalósítását mutatja be. Ismerteti az elosztott szenzorhálózat elemeiként használt adatgyűjtő egységek felépítését, a hozzájuk csatlakozó hőmérséklet-, páratartalom- és fényerősség-érzékelőket. Részletesen bemutatásra kerül egy, a talaj nedvességének mérését lehetővé tévő szenzor prototípusának tervezése és megvalósítása. Az elosztott adatgyűjtő rendszer számára kulcsfontosságú, energiahatékony kommunikációs protokoll működése szimulációs teszteken keresztül kerül bemutatásra.

A dolgozat ismerteti a talajnedvesség-szabályozáshoz felhasznált vízháztartásmodellt, valamint az irányítást megvalósító fuzzy logikai szabályozó tervezését. A

szabályozás működése valós adatokon alapuló szimulációs modell segítségével kerül értékelésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.