Intelligens óra tervezése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Rohamosan fejlődő világunkban egyre nagyobb teret nyernek a beágyazott rendszerek, amelyek valamilyen mikrokontrolleres egység által vezéreltek. Környezetünkben egyre több olyan eszköz jelenik meg, melyek intelligens működése megkönnyíti mindennapjainkat. Ebből adódóan nagy igény mutatkozik további ilyen eszközök fejlesztésére az élet minden területén, így a lakáselektronikai eszközök között is.

Egy nagyméretű, sok helyiséggel rendelkező épületben kihívást jelenthet a különböző szobákban levő órák szinkronizálása, és a pontos idő beállítása. Ez a feladat könnyen megvalósítható egy olyan intelligens órarendszer segítségével, amely képes az egyes helyiségekben levő órák egymáshoz szinkronizálására, valamint a pontos idő lekérdezésére.

Szakdolgozatom témájaként egy ilyen intelligens órarendszer hardver- és szoftvertervezését, összeépítését, és az elkészült áramköri egységek tesztelését végeztem. A felhasználóbarát, intelligens működés és vezérlés érdekében egy számítógépes kommunikációt megvalósító szoftver elkészítése is feladatom volt. Mivel a rendszer egységei távol helyezkedhetnek el egymástól, ezért rádiós kapcsolatot kellett biztosítani közöttük. A feladat haszna, hogy bármely hasonló felépítésű rendszer esetén alkalmazhatók a megvalósítás lépései.

A feladat megvalósítása során betekintést nyerhettem több áramköri egységet tartalmazó beágyazott rendszerek hardver- és szoftvertervezésébe. További tapasztalatot nyújtott az egyes egységek közötti rádiós kapcsolat és a számítógépes kommunikációs lehetőség megvalósítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.