Intelligens otthon eszközeinek egységes vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Korunkban egyre nagyobb szerephez jutnak az otthonautomatizálási megoldások. Az ezzel járó kényelem - a technika széleskörű terjedésének köszönhetően - a közeljövőben olyan fogyasztói alapigény lesz, mint mára a televízió vagy az internet. A jelenleg piacon lévő termékek azonban gyártótól függően más és más alapelveken működnek, nem alakult még ki egy egységes, kényelmes kezelési módszer. Az lakókörnyezet funkcióinak használatához falra szerelt érintőképernyőn, mobiltelefonon vagy távirányítón kell, menük sokaságán át kikeresni a használni kívánt vezérlőt. Ez a technika kedvelőinek először érdekes és izgalmas, de hosszú távon már nekik is kényelmetlenné válik, nem beszélve azokról a felhasználókról, akik nem tudják – vagy csak nem szeretnék – megtanulni ezek használatát.

A célom egy olyan egységes vezérlőrendszer tervezése és létrehozása volt, amely gyors, kényelmes és intuitív hozzáférést biztosít egy intelligens otthon minden összetevőjéhez, legyen szó televízióról, kávéfőzőről vagy akár előre definiált hangulatvilágítási konfigurációkról. Az alapötlet egy (kezelését tekintve) megfelelően leegyszerűsített távirányító, melyen egyetlen gombnyomással minden feladatot elvégezhetünk, ehhez elég a távirányítót a használni kívánt tárgyra / berendezésre irányítani, és „rákattintani”. Természetesen a funkcionalitása itt nem ér véget: gesztusérzékelés révén intésekkel, csavarásokkal és egyéb természetes kézmozdulatokkal lehet kezelni a kiszemelt otthoni berendezést.

Megterveztem az egygombos vezérlési rendszert, ennek egy részét meg is valósítottam. Két különböző funkcionalitású digitális eszköz prototípusának elkészítése során végigjártam a kivitelezésük minden fázisát: alkalmazott technológiák kiválasztása, kapcsolási rajz tervezés, nyákrajz tervezés, NYHL (Nyomtatott Huzalozású Lemez) maratás, NYHL fúrás, forrasztás, dobozolás, tesztelés, programozás, szerveroldali szoftvertervezés és írás.

Elkészítettem egy olyan tesztkörnyezet, amelyben az egygombos vezérlési mechanizmust úgy lehet kipróbálni, mint ahogy azt egy valódi intelligens otthonban használnánk: a távirányítóval csak rá kell célozni a kiszemelt tárgyra, és a gomb lenyomásával életre kelteni azt. A független felhasználókkal végzett próbaüzem során kiderült: az ötlet megállja a helyét a gyakorlatban, a rendszer kezelése pillanatok alatt megtanulható és könnyen használható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.