Intelligens otthon eszközeinek vezérlése Windows 8 eszközökön

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre többek számára elérhetővé válnak azok az otthonautomatizálást elősegítő berendezések és segédprogramok, melyek segítségével intelligens otthonok kerülhetnek kiépítésre. Az elérhetőség a terület gyors fejlődésével magyarázható; míg néhány évvel ezelőtt még csak néhány, meglehetősen drága megoldás létezett ilyen témakörben, addig napjainkban már egymással versenyeznek a piaci szereplők. Éppúgy megtalálhatóak a költséges, teljesen egységes és komplett rendszerek, mint a különálló, egyszerűbb eszközök. A mikroprocesszoros rendszerek gyors fejlődésével az elérhető eszközök ára egyre kedvezőbbé válik, azonban a többféle eszköztípussal kompatibilis szoftverek terén lemaradás és hiányosságok figyelhetőek meg.

A jelenleg elérhető univerzális alkalmazások gyakran nem fedik megfelelő mértékben a felhasználói igényeket, ugyanis ez a piaci szereplőknek általában nem érdeke. A laikus felhasználók által jól használható megoldások pedig általában egy specifikus rendszerhez vagy eszközhöz kötődnek, az univerzális megoldások pedig sokszor inkább csak hozzáértők számára érthetőek és használhatóak.

Feladatom a félév során egy olyan intelligens otthont vezérlő szoftver kialakítása volt, mely könnyű kezelhetőséggel és áttekinthető felülettel rendelkezik. Célom, hogy a jövőben az alkalmazás segítségével megoldást nyújtsak mindazok számára, akik nem akarják elkötelezni magukat egyetlen gyártó termékei mellett, de igényes megjelenésű, napjaink szoftvereivel lépést tartó megoldásra vágynak. A szakdolgozatom elkészítése során ezért létrehoztam egy ilyen alkalmazást, melynek segítségével a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Beszédtechnológia és Intelligens Interakciók Laboratóriumában kiépített intelligens otthont elérhetjük és vezérelhetjük. Az elkészült alkalmazás segítségével listás és alaprajzot reprezentáló nézetben is kezelhetjük otthonunkat, valamint szükség esetén módosíthatjuk is az eszközlistát vagy az alaprajzot. Külső tesztelők segítségével megvalósított alkalmazásom használhatóságát és kezelhetőségét is értékeltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.