Intelligens otthon eszközeinek vezérlése és felügyelete Android alapú eszközökön

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban az okos eszközök egyre nagyobb szerepet kapnak a mindennapi életünkben. Ez a folyamat felfedezhető a mobil vagy háztartási eszközeinktől kezdve, az autónkon keresztül, egészen az otthonunkig. Egyes okos rendszereknek az elsődleges célja, hogy egyszerűsítse a felhasználó számára az információhoz való hozzáférést, illetve annak létrehozását. Ide sorolhatjuk az okostelefonokat, illetve az okos televíziókat. Más okos rendszereket pedig azért hoznak létre, hogy egy-egy már meglévő eszközt felruházzanak intelligens funkciókkal, amelyek segítségével egyszerűbb, kényelmesebb lesz annak a vezérlése, vagy akár automatizálható annak a működése. Ebbe a csoportba sorolhatóak az okos otthonok, illetve az okos autók. A különböző típusú okos rendszerek közötti kommunikáció még nem kiforrott, illetve nem mindig érhető el. A jelen szakdolgozat keretében egy ilyen okos otthon és okostelefon közötti kommunikáció létrehozására teszek megoldási javaslatot.

A tanszéken rendelkezésre áll egy olyan rendszer, amelyben különböző, okos otthonban is elérhető szenzorok és vezérlőegységek állnak rendelkezésre. Ezeknek az eszközöknek az állapota számítógépen keresztül lekérhető, és adott esetben lehetőség van vezérlő utasítások kiadására is.

A félév során a feladatom az volt, hogy az említett számítógépen keresztül elérhető funkciókat elérhetővé tegyem egy könnyebben hordozható eszközön is. A feladat megvalósításhoz először meg kellett értenem a mostani rendszer felépítését, működését és üzenetkezelését. Ezen információk alapján egy olyan szerveralkalmazást készítettem, amely az szenzorok és vezérlők állapotait el tudja menteni egy adatbázisba, a beérkező üzeneteket pedig képes továbbítani egy másik eszköz, kliens számára. Ez az eszköz egy táblagép lett, mivel kiválóan hordozható, képes kezelni különféle kommunikációs protokollokat, és megfelelő felhasználói interfész alakítható ki rajta. Az erre elkészített alkalmazás, amely a szakdolgozat érdemi része, az Android platformra készült el. A program képes kommunikálni a szerveralkalmazással, fel tud csatlakozni a szerveren elérhető adatbázisra és ez alapján informálni a felhasználót. Az elkészült rendszert külső felhasználók tesztelték és értékelték.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.