Intelligens otthon felhasználói interfésze

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom legfontosabb feladata egy intelligens otthon felhasználói interfészének - mint számítógépes alkalmazásnak - a megtervezése és megalkotása volt, két megközelítést, az EEG jelek feldolgozásán alapuló agy-számítógép interfészt és a természetes nyelveket felhasználva.

A munkám során irodalomkutatást végeztem a már létező intelligens otthonhoz kapcsolódó interfészek egy részéről, ezeket a megoldásokat rövid bemutatással leírva összegyűjtöttem.

Továbbá megismerkedtem az agy-számítógép interfészek világával, ezen belül a tanszék tulajdonában lévő Emotiv Epoc neuroheadset nevű készülékkel. Megtanultam a használatát, feltérképeztem a beviteli dimenzióit, alkalmazási lehetőségeit és korlátait különös tekintettel a fogyatékossággal rendelkező emberek körében. Ezen felül kidolgoztam egy rendszert, amely segítségével a neuroheadset parancsaival képesek vagyunk különböző elektromos eszközöket vezérelni egy lakásban.

Ezután a természetes nyelveket tanulmányoztam, azon belül is a környezetfüggetlen nyelvek felépítésével és azok leírásának módjával (BNF) ismerkedtem meg. Létrehoztam konkrét nyelvtanokat, amelyekkel egy intelligens otthon eszközei vezérelhetők és lekérdezhetők. Elkészítettem egy saját nyelvtani elemzőt ezek feldolgozásához. Kidolgoztam egy tervet egy alkalmazásra, amely ezeket a nyelvtanokat felhasználva képes működni és ezt meg is valósítottam. Később a két rendszert egy alkalmazásba integráltam. Ugyanakkor szintén megvizsgáltam, hogy a két megközelítést miképpen lehetne ötvözni, miképpen tudnának azok együttműködni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.