Intelligens otthon megoldások integrálása egyedi környezetbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Korunk egyre gyorsuló elektronikai fejlődésével párhuzamosan jelent meg az igény otthonaink mind nagyobb fokú automatizálása és távvezérlése iránt. Napjainkra már az átlagemberek számára is elérhető megoldásokat kínálnak az okos otthonok tervezésével és kiépítésével foglalkozó cégek. Az érdeklődők a beavatkozó és érzékelő egységek széles tárházából válogathat, amik mellé számos központi vezérlő egység közül választhatják ki az igényeiknek leginkább megfelelőt. A különböző gyártók termékei azonban gyakran nem kompatibilisek egymással így az utólag beszerzett eszközök telepítése és használata gyakran nehézségekkel jár.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén (BME-TMIT) az elmúlt években több olyan működő intelligens otthon berendezés prototípus is készült melyek új és innovatív funkciókat tártak a felhasználó elé. Célom az volt, hogy megvizsgáljam ezeket az eszközöket, majd specifikáljak egy olyan rendszert, ami demonstrációs céllal kiépítésre került a tanszéken.

A tervezés során figyelembe kellett vennem a környezet egyedi tulajdonságait és az általa megszabott korlátokat. Ezen kívül feladatom volt, a meglévő eszközök új funkciókkal való kibővítése, és az ehhez szükséges hardver- és szoftverkomponensek megtervezése, elkészítése, majd a kész konfiguráció helyszíni telepítése és tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.