Intelligens otthon: távfelügyeleti és távvezérlő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Egyetemi tanulmányom következtében sokat vagyok távol az otthonomtól, hétköznapjaimat Budapesten töltöm. Ennek kapcsán felmerült az igény a lakás távfelügyeletére és távvezérlésére, hogy tudjam, mi történik otthon és bizonyos dolgokat vezérelhessek a távolból is, például mobiltelefonon vagy interneten keresztül. Egyszerű példák erre a hőmérséklet figyelése és a fűtés bekapcsolása.

Korábban már volt szerencsém hobbi szinten dolgozni az Arduino fejlesztőplatform néhány termékével. Olcsó áruk, egyszerű programozhatóságuk és bővíthetőségük miatt ezen termékekre esett a választásom a rendszer alkotóelemeinek megvalósításához. A diplomamunkám keretein belül felvezettem, valamint bemutattam általánosságban az intelligens otthon rendszereket, azok előnyeit és hátrányait. Egy logikai rendszerterv kíséretében megismerkedhetünk egy elképzelt rendszerrel és annak felépítésével, továbbá a rendszert működtető vezérlőket is számba vesszük, a köztük lévő különbségeket is bemutatva. Az egyes szenzorok és beavatkozók – melyekből a későbbi modulok lesznek – is szintén szóba kerülnek a dolgozatomban, melyek működéséhez szükséges kapcsolási rajzokat is ismertetem, illetve egy-egy rövid kód segítségével tesztelésre is kerülnek az egyes komponensek. A hálózat kiépítésében fontos szerepet játszó rádiós egységet is teszteltem, szemléltetve a későbbi kommunikáció működését. A felhasználói interfészek is kialakításra kerültek, amik segítségével GSM-en hívással és SMS-sel, Etherneten weben és mobil alkalmazáson keresztül lekérdezhető és vezérelhető lesz a rendszerünk. A Marmalade SDK előnyeiről és a mobil alkalmazásról is szót ejtettem a dolgozatomban.

Végül egy kisebb demó rendszert mutattam be, szemléltetve az ismertetett elektronikai komponensek együttes működését. A dolgozatban ismertetett kapcsolásokat és programkódokat alkalmazva építettem ki a demó rendszert, mely tesztelése sikeres volt és az elvárt eredményeket hozta.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.