Intelligens otthon vezeték nélküli komponenseinek kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett intelligens otthon rendszerek. Ennek okozói lehetnek a növekvő energiaárak, az ember kényelemre való törekvése, vagy az elektronikai cikkek egyre alacsonyabb ára.

Az elmúlt évben a tanszéken elkészült egy rendszer, amely elsősorban a kényelmet hivatott biztosítani. A rendszer egy egygombos távirányítót ad a felhasználó kezébe, aki ezzel egyszerűen és gyorsan irányíthatja otthonát. Ez a rendszer még fejlesztés alatt áll, az én feladatom is az volt, hogy továbbfejlesszem azt.

A fent említett megoldás vezetékes beavatkozó eszközöket használ a felhasználó utasításainak végrehajtására, ami nagyban megnehezíti az integrálást egy már kész házba vagy lakásba. Ezért kaptam feladatul azt, hogy tervezzek meg és prototípus szinten valósítsak meg egy olyan vezeték nélküli eszközt, amely bárhol elhelyezhető a házon belül vagy kívül, és képes a beavatkozásra, illetve egyszerű környezeti paraméterek (például hőmérséklet vagy fényerősség) mérésére egyaránt.

A munka során áttanulmányoztam a már létező intelligens otthon megoldásokat, illetve a tanszéken készült rendszert is. Ezután kiválasztottam a probléma megoldásához megfelelő vezeték nélküli kapcsolattípust, amit tesztelés céljából meg is valósítottam. A következő lépés a készülék érdemi funkcióinak elméleti tervezése, hardvertervezés, és végül a fizikai megvalósítás volt. Létrejött egy moduláris rendszerű elektronikus eszköz, amely a megfelelő szoftver komponensek megírása után képes lett a rendszer központi számítógépével együttműködve ellátni a feladatkiírásban szereplő funkciókat. Az elkészült áramkörök a moduláris felépítés miatt később könnyedén módosíthatók, meghagyva ezzel a továbbfejlesztés lehetőségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.