Intelligens otthoni környezet kialakítása Zigbee készülékek támogatásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet széleskörű elterjedésével a világ egy karnyújtásnyira van. Az egyetemes információk és hírek megszerzése mellett mára már teret nyert a közösségi portálok által személyre szabott tájékoztatás is. Bármit megtudhatunk ismerőseinkről, családtagjainkról, barátainkról – azonban az otthonunkról még nem.

A szakdolgozat feladat célja, hogy igazolja, hogy a Home Gateway környezet alkalmas arra, hogy intelligens otthoni eszközök tulajdonságait és adatait kezelje, illetve, hogy ezekről az adatokról a felhasználót távolról is értesíteni tudja. A szakdolgozat során készült alkalmazás ezeket a funkciókat valósítja meg.

A szakdolgozatban először a kutatás elméleti alapjairól, az új generációs Home Gateway eszközök tulajdonságairól, az OSGi alkalmazásfuttatási rendszerről és a ZigBee rövidtávú rádiós protokollcsaládról lesz szó. Az elméleti alapok részletezése közben bemutatásra kerül a fejlesztés során használt eszköz, a Cisco TES301.

A második részben bemutatásra kerül a külső intelligens érzékelők és a hozzájuk rendelt riasztások kezeléséhez készített alkalmazás. Az alkalmazás céljának meghatározása után végigvesszük az architektúra egyes részeit, kiemelve a fontosabb, alkalmazás-specifikus kódrészleteket, végül bemutatjuk a kapott alkalmazás működését.

A szakdolgozat utolsó részében elemzésre kerül az alkalmazás használhatóság és továbbfejlesztés szempontjából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.