Intelligens szoftver alapú hibainjektálás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataricza András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

A tesztelési folyamat része a kísérleti validáció, különösen kritikus alkalmazások esetében, amelynek során a valóságban előforduló tipikus hibákat injektáljuk

valamilyen módszerrel a kész rendszerbe.

Célunk egy ezt megvalósító univerzális "intelligens" tesztelő szoftver kifejlesztése, mely biztosítja a tesztelés széles körű, de mégis magas absztrakciós szinten való elvégezhetőségét. E cél elérésére a tesztelés eredményeinek általános feldolgozására és analizálására használható struktúra kialakítása szükséges.

A munka a portugál Critical Software csXception tesztszoftvert használva általános tesztszoftver fejlesztéssel foglalkozik; az említett kívánt célt adatelemzéssel próbálja elérni.

Az adatelemzés tárgya a feladat céljára megfelelő tesztelendő szoftver, ami jelen esetben egy benchmark, valamint a feladat folyamán használt tesztelő szoftver kimenetei, illetve diagnosztikai üzenetei. A szoftver SWIFI (Software Implemented Fault Injection) alapú hibainjektálás segítségével lett módosítva.

A feladat része a tesztelt program kiválasztása, a tesztkörnyezet testreszabása, a feladathoz szükséges architektúra létrehozása, valamint az analizálandó kimenet előállítása.

A teszt eredményeinek kiértékelésére a definiált szükségletek alapján készített, általános célra használható adatanalizáló szoftver készült.

A szoftver lehetőséget biztosít a teszt eredményeinek feldolgozására, illetve általánosan használható felületet biztosít a már feldolgozott adatok vizsgálatára, valamint beépített intelligencia segít elemezni az egyes tesztek és tesztcsoportok hatékonyságát.

Ennek hatékonysága adatanalizálási feladat segítségével bemutatásra is kerül.

Ennek hatékonysága adatanalizálási feladat segítségével bemutatásra is kerül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.