Intelligens tápegység tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az iparban számos helyen használnak kapcsolóüzemű tápegységeket kezdve egy kontroller megtáplálásától, egy labortápon keresztül egészen egy vitorlás hajó motorjának meghajtásáig. Elsősorban jó hatásfoka (jellemzően egy „jó”-nak számító tápegységnek van olyan munkapontja, ami 94%< hatásfokkal működik) miatt használják, mely annak köszönhető, hogy a kívánt eredmény elérése során nincs teljesítmény disszipáció (eltekintve a nem ideális alkatrészek veszteségét).

Szakdolgozatomban egy olyan tápegységet terveztem meg, mely több fokozatban kapcsolt DC/DC konvertereket használ egy több kimenetű flyback architektúrában. A kapcsolóüzemű rendszerek jellemzően tartalmaznak szabályozást, mely lehet analóg vagy digitális. Munkámban utóbbit használom, mely megkövetel valamilyen intelligenciát. Ezen tápegység elsődleges célja, hogy analóg és digitális kapcsolások táplálására egyaránt használható legyen. Ennek megfelelően lett kialakítva a rendszer. Továbbá kiválóan alkalmazható labor tápegységként is. A tápegység kezelése PC felületen keresztül történik, ahol a kommunikáció USB és USART interfészeken keresztül történik.

A következőkben ismertetem a tervezéshez szükséges DC/DC átalakítók elméleti hátterét, továbbá bemutatásra kerül a tápegység hardverének, szabályozó és PC-s kezelő felület szoftverének tervezését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.