Intelligens tápforrás fejlesztése akkumulátorról üzemelő készülékek teszteléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Czifra Dávid Szilárd
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A hordozható szórakoztató elektronikai eszközök fontos tartozéka a bennük energiaforrásként használt akkumulátor. Ezen eszközök tervezése során figyelembe kell venni a merülő, vagy töltődő akkumulátor viselkedését. Ebből kifolyólag az eszközök kvalifikációs tesztje során ellenőrizni kell az áramköreik működését különböző töltöttségi szintű akkumulátorok esetén. Ezen tesztek költsége és időigénye lerövidíthető az akkumulátorok helyett speciális erre a célra alkalmas tápegységek alkalmazásával.

Jelen szakdolgozat célja, egy olyan multifunkcionális tápegység prototípusának tervezése és megvalósítása, ami képes egy Li-ion akkumulátor cella villamos paramétereinek emulálására különböző hőmérséklet, valamint töltöttségi szint értékeken.

A dolgozat sorra veszi és összehasonlítja az akkumulátorok emulálása során alkalmazott különböző áramköri helyettesítő képeket. Részletezi az akkumulátor emulátor tápegységek fő alkalmazási területeit, bemutatja egy ilyen tápegység jellemző paramétereit, amiket mérések alapján is igazol.

Megállapítja a tervezett műszerrel szemben támasztott követelményeket, bemutatja a Li-ion akkumulátor helyettesítő képének alkalmazásához szükséges paraméterek kimérését. Ismerteti a tápegység áramköreinek és beágyazott programjának tervezési lépéseit, funkcióját, ezen specifikációnak megfelelő működését mérésekkel is igazolja. Végezetül mérésekkel hasonlítja össze a tervezett emulátor és egy akkumulátor cella működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.