Intelligens terhelésmegosztás mobilhálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Dolgozatom elején irodalmi áttekintést készítettem az IP-alapú forgalomtovábbítás trendjeiről, különös tekintettel a mobil adatforgalom növekedésére. Bemutattam a jelenlegi adatforgalmat kiszolgáló, és a közeljövőben elterjedni látszó technológiákat, különös hangsúlyt fektetve az LTE/4G rendszerekre. Tanulmányok és szakirodalmak alapján több szempontból elemeztem az adatforgalom mintáit.

Az átviteli technológiák egy különösen fontos része a terhelésmegosztás. Dolgozatomban bemutattam a meglévő módszereket, rámutatva azok hiányosságaira. Részletesen foglalkoztam a felderített hiányosságok megszüntetését célzó megoldásokkal, melyek képesek a hálózat változásához dinamikusan adaptálodni a terhelésmegosztás folyamata során. Egy példán keresztül felvázolom, mi alapján lehetne egy jobb terhelés-megosztási módszert fejleszteni.

Mindezeket követően megoldási javaslattal álltam elő a GTP (GPRS Tunneling Protocol) alapú terhelésmegosztás fejlesztésére, megterveztem annak folyamatát. A fejlesztéshez és teszteléshez egy Ericsson MINI-LINK Traffic Node-ból álló teszt környezetet építettem fel. Az új terhelésmegosztás hatékonyságát ezeken az eszközökön mértem, és részletesen dokumentáltam. Fejlesztésemmel létrehoztam egy prototípust, amely a vizsgált körülményeket figyelembe véve képessé teszi a Traffic Node-ot a hatékony terhelésmegosztásra.

A diplomaterv összefoglalásaként SDN (Software Defined Network) alapú továbbfejlesztési lehetőségeket javasoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.