Intelligens, térkép alapú vásárlási tanácsadó portál fejlesztése GWT platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunkám keretei között egy Google Web Toolkit (GWT) alapú webes alkalmazás fejlesztését szeretném bemutatni. Mivel egy webes alkalmazást a böngészőn keresztül érhetünk el, ezért itt nem használhatóak az asztali alkalmazások fejlesztése során már jól bevált technológiák, alkalmazkodni kell a sokszor nehézkes, elavult webes szabványokhoz (HTML, JavaScript). A probléma áthidalására született a GWT, aminek segítségével az alkalmazás böngészőben futó része (kliens oldal) is Java nyelven fejleszthető le. A Java egy modern, széles körben elterjedt, általános célú programozási nyelv, így kiaknázhatjuk a modern programozási technikák minden előnyét a kliens oldali fejlesztés során is, ami átláthatóbb, könnyebben módosítható és tesztelhető felépítést eredményezhet.

Az elkészített alkalmazás egy térkép alapú vásárlási tanácsadó portál, ahol a felhasználók árukat kereshetnek, vásárolhatnak, összetett keresési paraméterek megadásával, hatékonyan tudják optimalizálni a vásárlásukat. Az alkalmazás kliens oldali részének fejlesztése során felhasználtam a GWT legfrissebb újdonságait, mint például az Activities and Places framework, építve a Google által ajánlott Model-View-Presenter tervezési mintára. A felületi elemeket egy GWT-n alapuló könyvtár, a GXT komponenseiből állítottam össze. A Spring Framework-re épülő szerver oldallal egy command tervezési mintát megvalósító RPC mechanizmus segítségével kommunikál a kliens, az alkalmazás perzisztens adatinak tárolását egy MySQL adatbázis biztosítja.

A dolgozatom első részében bemutatom a fejlesztőkörnyezetet, röviden ismertetem a felhasznált technológiákat, az alkalmazás strukturális és architektúrális felépítését. A második részben a konkrét implementációs megvalósításról esik szó, ezeken keresztül bemutatva az alkalmazás funkcionalitását, az egyes kiterjesztési lehetőségeket. Végül a harmadik részben összegzem a tapasztalatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.