Intelligens termosztát hardver és szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A lakásautomatizálási rendszerek elterjedésével egyre nagyobb teret nyernek a háztartásunkat vezérlő, illetve szabályozásra képes eszközök. Ezek közül az egyik legnépszerűbbek a digitális termosztátok. Diplomatervemben egy olyan intelligens termosztátot tervezek meg, mellyel a szokványos fűtésvezérlésen túl, akár távolról is lehet háztartásunk hőmérsékletét monitorozni, vagy akár azt módosítani.

A dolgozatom első fejezetében ismertetem az elképzelt komplex fűtésvezérlő rendszer elméleti felépítését, majd kitérek a diplomamunkámban megvalósítani kívánt feladatra.

Második, illetve harmadik fejezetben ismertetem mind a központi termosztát, mind a hozzá tervezett külső hőmérőmodul hardvertervezésének folyamatát. Részletesen kitérek a modulokat alkotó legapróbb áramköri egységekre, azok tápellátására, illetve megmagyarázom a tervezés minden egyes elgondolásának logikai lépését.

Negyedik fejezetben ábrákon keresztül bemutatom az elkészült két modul nyomtatott huzalozású lemezét, valamint a tervezőszoftver segítségével felhasznált megoldások részletes lépéseit, illetve megkötéseit.

Ezután, az ötödik fejezetben bemutatom a központi termosztátot, valamint a hőmérő modult vezérlő beágyazott szoftvert. Ismertetem a felhasznált fejlesztő szoftvert, továbbá részletesen kitérek a két egységet működtető szoftver megtervezésének folyamatára, és működési ciklusára.

Majd ezt követően, a hatodik fejezetben, az önálló laboratóriumi munkám során elkészített okostelefonos alkalmazást ismertetem, mely ebbe a komplex rendszerbe beilleszkedve segít a jövőbeli felhasználónak az intelligens termosztát távolról való működtetésében.

Végül, a dolgozatom végén egy rövid összegzésben értékelem az elkészült munkát, kitérve az esetleges jövőbeli továbbfejlesztési lehetőségekre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.