Intelligens, univerzális UPS tervezése 5V feszültségre

OData támogatás
Konzulens:
Futó András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink single board számítógépeinek felhasználási területe folyamatosan szélesedik. A versenyképes áraknak és kompakt kialakításnak köszönhetően egyre több feladat megoldására választják ezeket, nagyméretű versenytársaikkal szemben.

Sok felhasználási esetben megkövetelt, vagy előnyt jelent az egységek szünetmentes üzemeltetése, azonban nagyméretű, hálózati feszültségű szünetmentes tápegységek használatával, elveszítenénk a single board-ok alkalmazásának legtöbb előnyét.

Diplomamunkám keretében megtervezek és megvalósítok egy kompakt, USB alapú szünetmentes tápegységet, elsősorban single board számítógépek üzemeltetésére.

Bemutatom a hardware elkészítésének lépéseit, a kezdeti specifikációtól, a prototípus felélesztéséig. Közben kitérek az alkalmazott áramköri topológiára, az alkatrészek méretezésére és kiválasztására, majd a nyomtatott áramkör megtervezésének főbb szempontjaira is.

A készülék szoftverének elkészítése során, ismertetem a programszervezés elméleti kialakítását és a mikrokontroller alapú fejlesztési folyamat lépéseit. Bemutatom a rendszerben rejlő szabályozástechnikai kihívásokat, majd ezeknek egy lehetséges megoldását, az általam választott szabályozók méretezésein és implementálásain keresztül.

Végül bemérem és tesztelem az elkészült tápegységet, ellenőrizve munkámat. Visszatekintve értékelem a tervezés sikerességét és kitérek az eszköz továbbfejlesztési lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.