Intenzív terápiára szoruló betegek metabolikus egyensúlyának fenntartását célzó módszer adaptálása különböző alkalmazási körülményekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az intenzív osztályon kezelt betegeknek számos élettani folyamata - többek közt a vércukor-szabályozás - zavart szenved, a vércukorszint megemelkedik. Az ismert negatív hatások miatt a vércukorszintet helyre kell állítani, azonban ez nem egyszerű feladat a betegek gyorsan változó állapota miatt. Sokféle, kórházanként eltérő klinikai protokoll létezik, ami az inzulin adagolásával és esetleg a táplálás csökkentésével szabályozza az vércukorszintet. A közelmúltban kidolgozásra került egy, a gyakorlatban is hatékonynak bizonyult protokoll, a STAR (Stochastic Targetted Glucose Conrol), ami számítógépen működő, metabolikus modellen alapuló módszer.

A kutatás során azt vizsgáltuk meg, hogy ezt, a már klinikumban is használt módszert miképp lehet alkalmazni az eredeti kidolgozásától eltérő körülmények közt. Első kérdésként megvizsgáltuk, hogy a folyamatos vércukormérőkkel együtt használva csökkenthető lenne a nővérmunka vagy javulhatna a kontroll minősége. Második kérdésként megnéztük, hogy a májtranszplantáció során alkalmazható-e biztonsággal a protokoll. A kérdésekre ún. „in silico” szimulációk alapján válaszoltunk. Egy egyszerűsített hibamodell segítségével a vércukormérők hibáját modelleztük, és kerestünk olyan riasztási beállítást, ahol a fenti célok érvényesülhetnek. Eredményként azt láttuk, hogy megfelelő beállítás mellett van értelme a folyamatos vércukormérőt együtt használni a STAR protokollal, mert az alacsony vércukorszint megelőzésében segít, emellett a nővérmunkát is csökkenti.

A második kérdés megválaszolásához 30 májtranszplantáción áteső beteg adatait dolgoztuk fel. Az „in silico” vizsgálathoz először a szimulációhoz használt metabolikus modellt kellett módosítanunk, mert az eredeti modell nem tudta minden esetben követni a transzplantáció alatt előforduló kórélettani változásokat. Ezt követően megnéztük, hogy az eredeti STAR, illetve módosított változatai milyen hatékonyak és mennyire biztonságosak. Az eredeti STAR a klinikai eredményekhez képest jobb vércukorkontrollt ért el, a módosításokkal lényegi javulást nem tudtunk elérni. Következésképpen a STAR biztonsággal alkalmazható májtranszplantáció alatt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.