Intenzív terápiára szoruló betegek szoros vércukor szabályozása során gyűjtött adatok elemzése a terápia javítása érdekében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az intenzív osztályokon fekvő betegek esetén a leggyakrabban előforduló probléma a stressz hatására létrejövő hiperglikémia, a magas szintű inzulinrezisztencia és a vérglükóz szint gyors, nagyfokú ingadozása. Mindezen jelenségek kapcsolatba hozhatóak a mortalitási rátával.

A szoros vércukor szabályozás (tight glicemic control, TGC) szignifikánsan tudja csökkenteni a rosszul beállított táplálásból és a pontatlan inzulinadagolásból következő halálesetek számát. STAR [Stochastic TARgeted] egy flexibilis, modell alapú TCG beállítás, ami a páciensek közti statisztikai variabilitás alapján, direkt módon leszorítja a vércukorszint 72 mg/dl alá csökkenésének kockázatát maximum 5% alá.

Munkám során két betegcsoporttal dolgoztam, az egyiket a gyulai Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház intenzív osztályáról, a másikat az új-zélandi Christchurch város kórházától kaptam. Mindkét csoportban a STAR protokollal kezelt, intenzív terápiában részesülő felnőtt, nem cukorbeteg páciensek adatai voltak. Az általam vizsgált klinikai tesztek során a STAR protokoll kombinálták egy haladó szintű tápláló rendszerrel majd egy ICU rendszerhez kapcsolták annak érdekében, hogy megfigyelhessék, mennyire befolyásolja a szisztematikusan növelt tápanyag bevitel a STAR protokoll alapbeállításaiban szereplő inzulin és tápanyagbevitelt. Az általam vizsgált két csoport közül a gyulai csoport nagyobb mennyiségű és folyamatos táplálást kapott a kezelés kezdetétől fogva, míg Christchurch-ben a hagyományos értékekkel dolgoztak.

Féléves munkám során feldolgoztam a nyers adatokat, kinyertem a szükséges paramétereket és változókat olyan alakban, hogy az így generált adatsorokon statisztikai próbákat hajthassak végre. A kinyert adatokat leíró és induktív statisztikai módszerek segítségével hasonlítottam össze, amivel bizonyítani tudtam, hogy a gyulai kórházban alkalmazott magasabb szintű táplálás elősegítette a betegek gyorsabb stabilizálódását és felépülését, a gyulai táplálási protokoll hatásos, megállja a helyét a mindennapi használatban, és érdemes vele a továbbiakban foglalkozni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.