Interakciós eszköz fejlesztése virtuális környezetekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Dolgozatomban egy olyan eszköz tervének és megvalósításának leírását tűztem ki célul, melyet hatékonyan használhatunk virtuális rendszerekben valóságos objektumok követésére és így megfelelő beviteli eszközként szolgálhat egy ilyen rendszerhez.

Először megvizsgálom, és rövid áttekintést nyújtok a virtuálisvalóság-rendszerek fejlődéséről egészen napjainkig, kitérve arra, hogy milyen követelményeket támasztunk egy ilyen rendszer beviteli eszközével szemben. Ezek után sorra veszem a lehetséges beviteli eszközök főbb típusait és megvizsgálom mik a főbb tulajdonságaik, milyen előnyökkel rendelkeznek, illetve milyen hátránya van az alkalmazásuknak.

Külön figyelemmel megvizsgálom az inercia mérésen alapuló eszközök tulajdonságait és felhasználási lehetőségeit, felvázolva egy ilyen inercia mérésen alapuló rendszer tervét. A tervben felvázolt eszközök közötti kommunikáció megvalósítását így a mérési adatok beolvasását végző algoritmust részletesen bemutatom. Továbbá leírom a mért adatok feldolgozásához szükséges összefüggéseket, valamint felvázolok egy a mérési adatok feldolgozását végző algoritmust és bemutatom az egyes lépéseit.

Méréseket végeztem arra vonatkozóan, hogy megfelelő pontossággal rendelkeznek-e a szenzorok és milyen súlyos hibákkal terheltek a méréseink. Az eredmények értékelése után megvizsgálom, hogy milyen továbbfejlesztési és javítási lehetőségek vannak, amikkel a rendszer pontosságán és hatékonyságán lehet javítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.